bezmasé jídlo (40 Kč)

Menza: Strahovská

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je možné, že se cena bezmasého jídla vyšplhá na 40 kč, což je cena jídel s masem? Včera ve strahovské menze bylo nabízeno k obědu 350 g zapečených brambor, jejichž první jméno si přesně nepamatuji a nerada bych ho zkomolila, s dalšími surovinami jako vejce, sýr, salám, pórek.. což ani jedno není nějaká drahá surovina. Opravdu se mi nelíbí růst cen, které jsou i tak o dost výše než v jiných vysokoškolských stravovacích zařízeních. Nezachrání to ani hlavní jídlo ekonomické, které většinou není nic moc, je to něco dosti obyčejného, co se často opakuje. Vůbec se mi zdá, že dříve bylo na jídelníčku více sladkých jídel než jen rýžová nebo krupicová kaše nebo těstoviny zapečené s tvarohem. Pak mi přijde směšná reklama, která má nalákat studenty na letní ubytování - kvalitní a levná strava v menze. Promiňte ale sama si uvařím o hodně levněji.

Martina - 23.04.2010 14:04

Přeji hezký den slečno Martino. Včera dne 22.4. byly na jídelníčku nabízeny a prodávány Libínské brambory. Nejedná se o bezmasé jídlo, jak uvádíte, ale o jídlo, ve kterém je obsažena uzenina, proto jej nelze do bezmasých jídel řadit. Tyto Libínské brambory obsahují co do množství, kvality a ceny suroviny jejichž součet potom dává prodejní cenu Kč 68,- pro ostatní strávníky a pro studenty Kč 40,40. Mimochodem pořizovací cena surovin do Libínských brambor byla v obdobné relaci jako u Hovězí pečeně na houbách a Vepřového závitku přírodního, kde studentské ceny činily 40,40 Kč a 42,40 Kč.Chtěla byl podotknout, co se týká ceny sýru, ten je dražší než výsekové maso, pórek rovněž nepatří mezi nejlevnější zeleninu, ani další suroviny - smetana, máslo, koření apod.. Suroviny pro přípravu jídel odebíráme od dodavatelů, kteří se stali výherci výběrových řízení, proto ani zde není opodstatněná domněnka, že nakupujeme draho. Co se týká růstu cen jídel, v tomto bych Vám chtěla oponovat, v cenovém systému prodávaných jídel je cena u všech jídel stabilní více než 1 rok, tedy jídla nebyla zdražována. Pokud se Vám zdá, že jídla v jiných vysokoškolských zařízeních jsou lacinější, pak ale musíte brát v úvahu, ze menzy SÚZ ČVUT vaří jídla z výsekových mas na 120 g - jiná zařízení na 100 g, kuřecí stehna na 260 g, 280 g a 350 g - jiná zařízení na 180, nebo 200 g. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, že menzy ČVUT jsou ke svým strávníkům mnohem spravedlivější, neboť ceny jídel jsou odvozeny od reálných pořizovacích cen toho kterého jídla. Nevaříme na limity jako jiná zařízení. To v praxi znamená, že za tu jednotnou cenu, nižší než v ČVUT, dostanete všechna jídla, která jiná zařízení nabízejí. Tedy krupicovou kaši za stejnou cenu jako řízek, nebo vepřo,knedlo,zelo. Dále to v praxi znamená, že kdo dřív přijde, ten líp jí.
Tato problematika byla projednávána i u Kulatého stolu, který pořádali studenti ČVUT, právě na tyto otázky zde ředitel SÚZ Ing.Zmrzlík odpovídal.
Závěrem dovolte, abych pouze glosovala názor, že sama si uvaříte levněji. Jistě uvaříte. Ne však zdaleka vše, na co, by jste měla chuť a v sortimentu, který menzy ČVUT nabízejí, jednoduchých, levných a časově nenáročných jídel zase není tolik, aby se během 2 týdnů nepřejedla a hlavně se neopakovala.Navím na kolik si ceníte Váš čas, který nakupováním, vařením a mytím nádobí strávíte. Věřte mi, já vařím doma 40 let a vymýšlet pořád co vařit je opravdu fuška. A to nekoukám ani tak moc na cenu jídla, protože to bych neuvařila už vůbec.
Vážená slečno Martino, snažila jsem se vysvětlit Vaše otázky, jak nejlépe jsem uměla, pokud by jste měla potřebu osobní diskuze, jsem Vám k dispozici.
S pozdravem Irena Růžičková - provozní menzy Strahov

Růžičková- menza Strahov - 23.04.2010 15:04

Dobrý den,
jen bych chtěl upřesnit, že u Kulatého stolu se toho mnoho neodpovědělo. Co mně utkvělo v paměti, tak pan Zmrzlík odůvodňoval levnější jídla tamějším objednávkovým systémem (což ovšem v případě UK není zcela pravda) a pak se nechal sylšet, že "když je zájem, proč by se nezdražovalo?" (po zmínce meziročního nárůstu strávníku asi o 6%).
S pozdravem,
Jan Pospíšil

Jan Pospíšil - 25.04.2010 13:04

"aby se během 2 týdnů nepřejedla a hlavně se neopakovala." To nemyslíte vážně, že? Vždyť se neustále opakují jídla typu vepřový plátek s rýží, kuřecí nějaký řízek s bramborama atd. Časté jsou zapečené těstoviny, dokonalým příkladem byl název "zapečené těstoviny zase jinak" které jsem potkal na podzim...Jo a ještě mě dokáže pobavit, když jídla, která si na oběd nevyberu najdu ve večerní nabídce...

Já uznávám, že to není snadné se zavděčit a vymýšlet neustále nová jídla. Ale aspoň nám netvrďte, že máte pestrý jídelníček, který se nepřejí.

karlos - 03.05.2010 01:05

http://100mg-viagracanada.com/ - 100mg-viagracanada.com.ankor <a href="http://sertralinezoloftonline.com/">sertralinezoloftonline.com.ankor</a> http://20mg-tadalafil-lowest-price.com/

ogesamovuhibu - 05.07.2017 22:07

Reagovat


kontrolní obrázek