Smažený květák vs Kuřecí plátek (69 Kč)

Menza: Strahovská

Dobrý den, mohl bych poprosit o vysvětlení k výpočtu ceny jídla?

Jedná se mi o dnešní
180g Smažený květák, tatarská omáčka, brambory vařené
a
120g Kuřecí plátek maďarský, těstoviny

Cena je totožná a to 69,-

Jak může být květák stejně drahý jako kuřecí plátek? Díky za vysvětlení a rozbor ceny.

Pepa - 16.10.2013 15:10

Dobrý den, smažený květák a kuřecí plátek - rozdíl surovinové ceny se liší o 0,30 haléřů a proto cena je totožná.

Pomykáčková - provozní menzy - 18.10.2013 14:10

Chcete mi říct, že květák kupujete za stejnou cenu jako kuřecí maso?
Můžu se zeptat za kolik? Cena se podle mě tedy rapidně liší...

Pepa - 18.11.2013 12:11

Krásný večer,

skvělý postřeh, Pepo! ...zkusme počítat společně:
(pro lepší představu bereme v úvahu typické ceny v běžných maloobchodech)

kuřecí maso (opravdu hrubý průměr) 170 Kč/kg
při váze 120 g/1 porci stojí jedna porce masa přibližně 20 Kč

květák (opravdu hrubý průměr) 20 Kč/ks/řekněme i za jeden kilogram
při váze 180 g/1 porci stojí jedna porce květáku přibližně 3,50 Kč

--------- 20 Kč vs. 3,50 Kč ----------

Při odhadu nebyl brán ohled na další ingredience,jako jsou v případě květáku vajíčko,strouhanka,mouka,olej,tatarksá omáčka,koření ..v případě masa olej,koření. Dále nebyl brán ohled na náročnost přípravy pokrmu.
A tady, myslím si, je hlavní rozdíl těchto dvou jídel. Velmi hrubým odhadem můžeme spočítat i zbylé ingredience pro obalovaný květák/1 porci:

vajíčko 3 Kč
strouhanka 1 Kč
mouka 1 Kč
tatarská omáčka x Kč
větší množství oleje než na přípravu kuřecího plátku y Kč
+ náročnost přípravy obalovaného květáku je vyšší než náročnost přípravy kuřecího plátku

--------- 20 Kč vs. 8,50 + x + y + z Kč ----------

_____________________________

Sečteno, podtrženo - Co se na první pohled nemusí zdát zřejmé, ozřejmí se při pohledu hlubším


Lukáš K. - 19.11.2013 22:11

Jenže v druhém příspěvku od zaměstnance menzy se píše, že SUROVINOVÁ cena se liší o 30hal...nic o investované práci.

A on ten kuřecí plátek taky nebyl určitě čistě přírodní ;)

Jan K. - 21.11.2013 18:11

Ano, to je pravda. A co je ta ,,surovinová cena\\\'\\\'? 30 hal je nicneříkající informace, když se nevztahuje k množství jídla ( je to 30hal/gram nebo dekagram,sto gramů, kilogram? )
Jedno z nejjednodušších jídel na přípravu je právě Kuřecí plátek maďarský, těstoviny ...oproti tomu jedno s nejsložitějších jídel na přípravu je Smažený květák, tatarská omáčka, brambory vařené

Proto chápu tu cenovou nerozdílnost v koncové ceně obou jídel

Lukáš K. - 22.11.2013 15:11

Zcela logicky to bude rozdíl 30hal na porci.

Jan K. - 24.11.2013 18:11

Reagovat


kontrolní obrázek