Smažený květák vs Kuřecí plátek (69 Kč)
Menza: Strahovská
Dobrý den, mohl bych poprosit o vysvětlení k výpočtu ceny jídla?
Jedná se mi o dnešní
180g Smažený květák, tatarská omáčka, brambory vařené
a
120g Kuřecí plátek maďarský, těstoviny
Cena je totožná a to 69,-
Jak může být květák stejně drahý jako kuřecí plátek? Díky za vysvětlení a rozbor ceny.
Pepa - 16.10.2013 15:10
Dobrý den, smažený květák a kuřecí plátek - rozdíl surovinové ceny se liší o 0,30 haléřů a proto cena je totožná.
Pomykáčková - provozní menzy - 18.10.2013 14:10
Chcete mi říct, že květák kupujete za stejnou cenu jako kuřecí maso?
Můžu se zeptat za kolik? Cena se podle mě tedy rapidně liší...
Pepa - 18.11.2013 12:11
Krásný večer,
skvělý postřeh, Pepo! ...zkusme počítat společně:
(pro lepší představu bereme v úvahu typické ceny v běžných maloobchodech)
kuřecí maso (opravdu hrubý průměr) 170 Kč/kg
při váze 120 g/1 porci stojí jedna porce masa přibližně 20 Kč
květák (opravdu hrubý průměr) 20 Kč/ks/řekněme i za jeden kilogram
při váze 180 g/1 porci stojí jedna porce květáku přibližně 3,50 Kč
--------- 20 Kč vs. 3,50 Kč ----------
Při odhadu nebyl brán ohled na další ingredience,jako jsou v případě květáku vajíčko,strouhanka,mouka,olej,tatarksá omáčka,koření ..v případě masa olej,koření. Dále nebyl brán ohled na náročnost přípravy pokrmu.
A tady, myslím si, je hlavní rozdíl těchto dvou jídel. Velmi hrubým odhadem můžeme spočítat i zbylé ingredience pro obalovaný květák/1 porci:
vajíčko 3 Kč
strouhanka 1 Kč
mouka 1 Kč
tatarská omáčka x Kč
větší množství oleje než na přípravu kuřecího plátku y Kč
+ náročnost přípravy obalovaného květáku je vyšší než náročnost přípravy kuřecího plátku
--------- 20 Kč vs. 8,50 + x + y + z Kč ----------
_____________________________
Sečteno, podtrženo - Co se na první pohled nemusí zdát zřejmé, ozřejmí se při pohledu hlubším
Lukáš K. - 19.11.2013 22:11
Jenže v druhém příspěvku od zaměstnance menzy se píše, že SUROVINOVÁ cena se liší o 30hal...nic o investované práci.
A on ten kuřecí plátek taky nebyl určitě čistě přírodní ;)
Jan K. - 21.11.2013 18:11
Ano, to je pravda. A co je ta ,,surovinová cena\\\'\\\'? 30 hal je nicneříkající informace, když se nevztahuje k množství jídla ( je to 30hal/gram nebo dekagram,sto gramů, kilogram? )
Jedno z nejjednodušších jídel na přípravu je právě Kuřecí plátek maďarský, těstoviny ...oproti tomu jedno s nejsložitějších jídel na přípravu je Smažený květák, tatarská omáčka, brambory vařené
Proto chápu tu cenovou nerozdílnost v koncové ceně obou jídel
Lukáš K. - 22.11.2013 15:11
Zcela logicky to bude rozdíl 30hal na porci.
Jan K. - 24.11.2013 18:11
VUr0n1 <a href="http://fphigbruiejw.com/">fphigbruiejw</a>, [url=http://olngwrtmwffe.com/]olngwrtmwffe[/url], [link=http://pkslumplclkr.com/]pkslumplclkr[/link], http://jbysbfzhbupf.com/
crzppkz - 19.01.2021 22:01